Opzet voor mijn eindexamenproject:

Het is niet het gewicht van de steen. Het is de reden waarom je hem optilt.

(Hugo Girard 2003)

Hoe voelt het om ontheemd, alleen en eenzaam te zijn en tegelijkertijd te merken dat er ergens iets knaagt….
Is het een verlangen? Een verlangen naar iets dat je nog nooit hebt meegemaakt en daardoor niet goed kan duiden. Een verlangen naar verbinding en intimiteit. Naar liefde.

*********

Dit verhaal gaat over een verloren persoon die zich staande houdt door afstandelijk, cynisch en kil te zijn. En toch ergens diep van binnen voelt dat dit niet klopt… dat hij niet zo is.

Het is een persoonlijk verhaal wat ik nu kan vertellen doordat ik de liefde heb gevonden.

Met mijn fotografie probeer ik, door dit verhaal te visualiseren, te begrijpen hoe toen voelde voor mij. Hoe mijn wereld, mijn gevoelens door elkaar heen liepen. De eenzaamheid, en het verlangen naar liefde.

 

Het zijn flashbacks, flarden van hoe het voelde, als een rilling over je rug bij een koude windvlaag.

*********

 

Ik ben geboren met een minder goed gehoor. Hierdoor dwaal ik regelmatig ongemerkt af in een eigen wereld. Schimmige beelden trekken voorbij in deze wereld.

De wisselwerking tussen het willen afzonderen, het ontheemd voelen en het verlangen naar nabijheid, liefde geborgenheid zijn dan ook de grote thema’s binnen mijn fotografie.

De manier waarop ik fotografeer is puur op intuitie. Deze intui╠łtieve manier van fotograferen geeft mij de ruimte om te experimenteren.

Door gebruik te maken van zwart en wit, contrast of korrel ontstaat een parallelle wereld. Een wereld waarin licht en duisternis naast elkaar mogen bestaan.

Ik gebruik hiervoor de analoge camera. Het hele proces van fotograferen, ontwikkelen en bewerken is belangrijk voor mij. Het geeft mij de ruimte en mogelijkheden de beelden over te laten lopen van werkelijkheid naar verbeelding.