Opzet voor mijn eindexamenproject:

Verlangen

Hoe voelt het om ontheemd, alleen en eenzaam te zijn en tegelijkertijd te merken dat er ergens iets knaagt….
Is het een verlangen? Een verlangen naar iets dat je nog nooit hebt meegemaakt en daardoor niet goed kan duiden. Een verlangen naar verbondenheid, geborgenheid. Naar liefde.

*********

De beelden komen voort uit mijn verleden. Door misbruik in mijn jeugd heb ik het vertrouwen in de medemens verloren. Ik heb mij terug getrokken in mijn eigen, voor mij veilige wereld. Ik wilde zo min mogelijk voelen, zo min mogelijk toelaten.

Het terugtrekken en creeren van een eigen wereld werd nog eens versterkt door mijn slechthorendheid.

Deze afspiegeling van mijn gevoelens lopen door elkaar heen: de eenzaamheid en het verlangen. Het zijn voor mij flarden van hoe het voelde, als een rilling over je rug bij een koude windvlaag.

*********

De wisselwerking tussen het willen afzonderen, het ontheemd voelen en het verlangen naar nabijheid, liefde geborgenheid zijn dan ook de grote thema’s binnen mijn fotografie.

De manier waarop ik fotografeer is puur op intuitie. Deze intui╠łtieve manier van fotograferen geeft mij de ruimte om te experimenteren.

Door gebruik te maken van zwart en wit, contrast of korrel ontstaat een parallelle wereld. Een wereld waarin licht en duisternis naast elkaar mogen bestaan.

Ik gebruik hiervoor de analoge camera. Het hele proces van fotograferen, ontwikkelen en bewerken is belangrijk voor mij. Het geeft mij de ruimte en mogelijkheden de beelden over te laten lopen van werkelijkheid naar verbeelding.